Икономическа общност на западноафриканските държави (ECOWAS) обяви днес, че е договорена

...
Икономическа общност на западноафриканските държави (ECOWAS) обяви днес, че е договорена
Коментари Харесай

ECOWAS: Насрочена е дата за възможна намеса в Нигер

Икономическа общественост на западноафриканските държави (ECOWAS) разгласи през днешния ден, че е контрактувана дата за допустима военна интервенция за възобновяване на демокрацията в Нигер, в случай че дипломатическите старания се провалят, оповестява " Ройтерс ".

От общността подчертаха още, че няма да водят безконечен разговор с военната хунта в страната.

С това решение приключи двудневна среща на началниците на армията на Западна Африка в столицата на Гана Акра. От ECOWAS обявиха, че сходно деяние би било последна мярка.

" Готови сме да тръгнем когато и да е, когато бъде дадена заповед ", сподели комисарят по политическите въпроси, мира и сигурността на ECOWAS Абдел-Фатау Муса по време на церемонията по закриването. Той посочи, че евентуалната дата за намесата няма да бъде оповестена, като акцентира, че мирното решение остава пожеланият вид на блока.

" Все още приготвяме посредническа задача в страната, тъй че не сме затваряли порти... само че няма да участваме в безконечен разговор. "

От военната хунта в Нигер към момента няма коментар.

" Вече се споразумяхме и уточнихме какво ще е належащо за интервенцията ", добави Муса, само че отхвърли да показа какво е количеството на войските, които ще бъдат ситуирани, както и други стратегически детайлности.

Повечето от държавите-членки са подготвени да дадат своя принос в взаимните сили, като се изключи тези, които също са под военно ръководство - Мали, Буркина Фасо и Гвинея - и Кабо Верде.

Според Муса, блокът няма да толерира повече военни преврати в района.

Междувременно не престават дипломатическите старания. Специалният делегат на Организация на обединените нации за Западна Африка и Сахел Леонардо Сантос Симао се срещна с министър-председателя на хунтата Али Махамане Ламине Зейне по-рано през днешния ден.

В коментар, излъчени по държавната телевизия на Нигер, Симао сподели, че желае да изслуша гледната точка на хунтата, " с цел да проучим дружно метод страната да се върне допустимо най-бързо към конституционната нормалност и правда. Ние сме уверени, че постоянно е допустимо с разговор. "
 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР